Sušené paradajky, San Marzano, Sušené paradajky pre zdravie i chuť, Informácie, Sušené rajčiny

susene rajciny, susene rajciny v oleji, susenie paradajok

sušené paradajky, sušené rajčiny

sušenie paradajok, sušenie rajčín, šalát so sušenými paradajkami

28.5. sme mali krátku reportáž o sušených paradajkách, na Slovenskej televízii. Pozrite sa prosím! Viz slide č. 4.

Sušené paradajky, San Marzano, Sušené paradajky pre zdravie i chuť, Informácie, Sušené rajčiny

Sušené paradajky pre zdravie i chuť

Tepelné spracovanie ovocia a zeleniny si automaticky spájame s istou (alebo v niektorých prípadoch i úplnú) stratou prospešných vlastností pripravovaného jedla či nápoja. Čiastočne je to pravda, ale nie je to tak drastické, ako si väčšinaľudí myslí a navyše v niektorých prípadoch sa práve vďaka tepelnej úprave určité životnedôležité látky stane pre organizmus stráviteľnejšie a alebo je schopný ich využiť väčšie množstvo. Jednou z takýchto upravených plodín sú sušené paradajky.

Tou dôležitou a zdravie veľmi prospešnú látkou, ktorú v sušených paradajkách môžeme nájsť, je lykopén. Jedná sa o veľmi dobrý antioxidant, ktorý v organizme okrem iného pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny. Zvlášť účinný by mal byť podľa rôznych výskumov proti rakovine tráviacej sústavy a prostaty. Pomáha tiež chrániť kožu pred škodlivými vplyvmi UV žiarenia. Sušené paradajky majú mierne močopudné pôsobenie a ak niesú presolená, tak pôsobí blahodarne na tlak a obehovú sústavu všeobecne. Naviac sa sušené paradajky najčastejšie podávajú naložená v nejakom panenskom oleji. Vďaka tomu sa zvyšuje schopnosť organizmu vstrebávať vitamíny a minerály a samozrejme nemôžeme zabúdať na to, že aj samotné rastlinné tuky sú zdrojom zdraviu prospešných kyselín a vitamínov.

 

Keďsa na chvíľku vrátime k lykopénu, v sušených paradajkách je ho až desaťkrát viac ako v čerstvých (všetko záleží samozrejme na druhu tejto zeleniny ... teda vlastne ovocia *). Samozrejme je to aj vďaka tomu, že je počas sušenia zbavíme prebytočnej vody, ale zároveň potom môžeme v jednom jedle zjesť mnohonásobne viac tohto potrebného antioxidantu a tiež, ako už bolo spomenuté, lykopén je vďaka tepelnému spracovaniu a kombinácii s rastlinnými tukmi o veľa lepšie stráviteľný a náš organizmus ho dokáže výrazne lepšie vstrebať. Z ďalších zdraviu prospešných látok, ktoré v sušených paradajkách nájdeme, za zmienku stoja rôzne karotenoidy a vitamíny C, B, E, K aj PP. Tiež obsahujú väčšie množstvo draslíka a trochu železa, vápnika a horčíka.

Soubory ke stažení


Objednávky po telefonu
0948 339309

Design a kód (c) 2016 wedipa.com, všechna práva vyhrazena Sušené Paradajky s.r.o.

GDPR